Familieopstellingen

zondag 11 september 2016, Familieopstellingen in Westmalle (B)
meld je aan via Facebook/ en/of meld je aan via mail
zondag 2 oktober 2016, Familieopstellingen in Amsterdam (NL)
meld je aan via mail

Een van de mooiste dingen die ik mag doen in mijn werkzame leven is het begeleiden van opstellingen, beter bekend als Familieopstellingen.
Omdat het voor velen van jullie niet helemaal helder is wat er gebeurt tijdens zo’n opstelling toch even een persoonlijk verhaal waarin ik uitleg waarom ik naast mijn werk als filmmaker en schrijver zoveel voldoening haal uit mijn werk als familieopsteller/healer.
Familieopstellingen, hoezo? (deel 1) met toelichting in audio door Rupert Sheldrake over de kracht van Morfogenetische Velden.
Alles in dit leven kent een natuurlijke orde. Sinds ik meer leef met de wijsheid van het Medicijnwiel/Levenswiel en het accepteren van deze natuurlijke orde is er zoveel meer rust…
Familieopstellingen en Systemic Ritualen spelen daar een grote rol in.
De eerste keer dat ik deelnam aan een dag familieopstellingen – heel lang geleden eind vorige eeuw – deed ik mee als representant.
Het meest pregnante wat ik me ervan is een beeld wat me na bijna twintig jaar nog het meest voor ogen staat: een oudere vrouw in de opstelling die een oma representeerde die door het systeem werd uitgesloten. Ze huilde constant en het ging mij vanaf de zijkant toekijkend door merg en been.
Nu pas, vele jaren later, weet ik volkomen waarom dit beeld me zo raakte en wat het me vertelt over mijn eigen familiesysteem.
In dezelfde workshopdag werd ik gevraag om het middelste kind van de familie te representeren. Een en ander in deze opstelling resoneerde op een voor mij bekende manier herinner ik me en het raakte me diep. (in mijn biologisch gezin van herkomst ben ik enig kind, maar in mijn pleeggezin ben ik ook middelste kind: iets in de opstelling van deze vrouw raakte mijn behoefte de verbindende schakel in ons gezin te zijn)
Jaren later pas, in 2007, ging ik echt aan de slag met mijn gezin(nen) van herkomst. Dit proces hielp me enorm bij het maken van mijn debuutfilm Eigen Volk die vele thema’s laat zien die ik nu in mijn werk als opsteller heel vaak weerspiegeld zie: ontkenning, emotionele verwaarlozing, de onderbroken beweging in de moeder-kind dynamiek, (on)zichtbare (voorouderlijke) loyaliteit, parentificatie, ouderverering, afkomst, gemis, onverwerkte trauma’s, erkenning, binding, gemis, hechting, verwerping,… etcetera – ja, ik kan nog wel even door met deze lijst.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat een workshop familieopstellingen niet alleen familiethema’s kan tonen, maar ook andere thema’s en issues waar je in relaties, werk, vriendschappen etcetera tegen aan blijft lopen. Het is niet meteen nodig om je eigen problematiek op te stellen. Een fijne, veilige kennismaking met het werk is er eerst aan ‘ruiken’ als representant…
In 2014 rondde ik mijn opleiding af en sindsdien werk ik in Belgie samen met Utsav Tuur Van Hove en in Nederland met John Serkei.
De keuze voor samenwerking is tweeledig: de opstellingen van mensen die ik van zeer nabij ken kunnen voor mijn gevoel beter begeleid worden door een bekwame collega. Omdat mensen het ook fijn en veilig vinden bij mij te beginnen, kan ik de begeleiding doorverwijzen én tegelijk ondersteunen.
Ik vind het ook prettig om met een man samen te werken omdat het een goede balans teweegbrengt in de vrouw/man en Shiva/Shakti energie van de begeleiding.
De samenwerking met Utsav legt het accent op LGBTQ-thematiek én interculturele alsook Vlaamse thematiek.
In de samenwerking met John ligt het accent op dekolonisatie / interculturele gezinnen en indigenous storytelling.
p.s. Ik denk niet, nee ik weet zeker dat ik Eigen Volk nooit had kunnen maken zonder de basis aan familieopstellingen die vooraf gingen aan mijn filmproces…
Alhoewel ik ook – als ik de film nu herbekijk – helder kan zijn dat de trauma’s nog lang niet geheeld waren destijds. Daar had ik mijn opleiding tot familieopsteller, divers lichaams- en zielswerk én een eigen ziekte- en herstelproces voor nodig.
En wellicht blijven we heel ons leven bezig met het genezen van trauma’s die we gedurende de eerste jaren van ons leven opdoen…
Het mooie én wonderlijke aan het werk blijf ik vinden dat je zonder dat je er je échte familie mee lastig valt,dankzij ‘het wetende veld’ (*) ongezonde dynamieken zichtbaar kan maken, de orde kunt herstellen en de helende kracht in gang kan zetten.
♥: Beluister ook de meer wetenschappelijke toelichting door Rupert Sheldrake in bijgevoegd (luister)fragment.
(*)De Native American term ‘het wetende veld’ is hetgene wat Jung het collectief onbewuste noemt.

Geef een reactie