Docudebuut

Eigen Volk is mijn regiedebuut in documentaire uit 2011.

In deze film kwam voor het eerst alles waar ik me ontwikkelde samen: muziek, zang, spokenword, schrijven, filmen en mensen verbinden.
Mensen die mij niet goed kunnen plaatsen omdat ik zoveel verschillende dingen doe, vinden in deze film wellicht een antwoord.
Storytelling Connecting Healing dus.
Ultiem, want ondanks dat ik van al mijn leraren en meesters geleerd heb dat het toneel niet bedoeld is om therapie op te doen, werkte deze film
helend voor een diepe pijn: de pijn van het weggegeven kind.

Later, tijdens mijn opleiding Familieopstellingen bij Aumm in Groningen leerde ik alles over het NU.
En dat ik in het NU een volwassen vrouw ben, en niet langer dat weggegeven kind.

Het is een film over racisme en vooroordelen, ja. Maar bovenal is het een film over een disfunctioneel gezin.
Zoals er helaas vele zijn…

Voor iedereen die de documentaire nog wil zien, check deze link

11 Responses to Docudebuut

 1. Mark says:

  Hallo Neske, ik heb nu net jou film gezien en neem mijn petje af,, prachtig. Erg mooi fantasierijk, kwetsbaar, intens, oprecht, integer, direct, respectvol en met liefde gemaakt. Je zang en teksten ook helemaal goed! Een spiegel die gevangen heeft en losgelaten! …… :)) Mark

 2. Caroline says:

  Gisteren op nff je documentaire gezien en er was na de voorstelling gelegenheid om vragen te stellen. De vriend met wie ik daar was wilde weten of je antwoord had gekregen op je vraag, wat je vader stemde. Ik kom altijd pas wat later, en mijn vraag zou eigenlijk zijn, omdat het antwoord op die andere vraag inderdaad is beantwoord, wat voor je vader de aanleiding was dit te gaan stemmen. Ik kan me herinneren dat je daar wel op zoek was in de docu, maar ik heb geen antwoord gezien. Dus eigenlijk is die vraag er nog. Heb je antwoord gekregen op die vraag?

  Verder, je dacht dat je me kende. Dat was grappig, juist omdat ik door het kijken naar je beelden vertrouwd met jou was geworden en ik het gevoel had jou een beetje te hebben leren kennen.

  Dank je voor de prachtige docu en mooie teksten.

 3. Anoniem says:

  Dank je voor je geweldig mooie werk!

 4. Natasja Nieuwendam says:

  Hoi, Neske

  Even een berichtje van je voormalige woningruilbegadigde, hahaha (wij wonen er nog steeds en hebben besloten te zullen blijven).

  Bij toeval zag ik in het Parool een foto en je naam natuurlijk en toen was mijn aandacht getrokken door het stukje wat erbij stond. (Lang leve het Parool).
  Natuurlijk moest ik dat lezen en ik moest natuurlijk ook kijken! Ik heb dezelfde avond niet kunnen kijken naar je documentaire dus heb ik, als ik het goed heb, twee dagen later via uitzending gemist gekeken,
  Daar moet ik natuurlijk iets over zeggen (ook als VPRO fan en ten tweede als docu fan!):
  Het eerste woord dat in me opkwam: CHAPEAU!
  Als kritische kijker moet ik zeggen dat ik er even in moest komen, het was een heerlijk lange documentaire…maar net als een goed boek waar je in het verhaal kunt geraken of als een mooi klassiek stuk (in mijn geval) waar je je in kunt verliezen “kwam”ik ook in jouw verhaal, jouw geschiedenis terecht. Ik kan niet anders zeggen dan dat je het voor elkaar hebt gekregen me tot tranen te roeren, en daar is best wat voor nodig…
  Dus om even samen te vatten, ik vind het een hele mooie documentaire en hoop voor jou, mij en andere kijkers die met plezier en ontroering gekeken hebben dat je weer de kans krijgt om nieuwe documentaires te mogen (kunnen) laten zien. Ik zal er in elk geval naar uitzien. Ik vond overigens de manier waarop je de muziek en de manier waarop je op een dichtende manier je gevoelens en kwetsbaarheid liet zien aan de kijker fantastisch! Ik ben in ieder geval onder de indruk….
  Heel veel liefs en alle goeds, Natasja (Herman heeft de docu nog niet gezien) uit de Lampenistenstraat in Amsterdam, Nederland.

 5. janka kortland says:

  Lieve Neske, wat een mooi verhaal en wat mooi door jou verteld. Ik heb ook een verhaal, het gaat over mijn Poolse moeder, ik kan het niet zelf vertellen. ‘k Droom ervan dat jij mijn verhaal vorm zou willen geven. Lieve groet, Janka

 6. Marjelle says:

  Hoi Neske,
  ik vond het een mooie en ontroerende documentaire (in m’n laatste blog ‘Eigen volk’ komt je docu nog aan bod).
  Groet,
  Marjelle

 7. Stefan V. says:

  Prachtige docu, zo persoonlijk en zo universeel!
  Ik heb er met plezier een stuk nachtrust voor opgeofferd. Hopelijk ook nog te zien op de Belgische TV.

 8. Stefan says:

  Hallo Neske,

  Ik zag gisteren een stukje van je docu ‘Eigen Volk’ in het programma ‘Je mist meer dan je ziet’ op Nederland 3 gezien.

  Ik moest meteen denken aan het nummer ‘Sprokkeldagen’, want daar ken ik je eigenlijk van! Ik ga je documentaire straks even kijken, want ik heb die gisteren gemist (voetbal, hé!!).

  Gelukkig is er uitzendinggemist.nl!

  Groeten,
  Stefan

 9. Yvo Levendig says:

  Lieve Neske,

  Ik ben al dromend trots op u!

  Wat hebt gij dit prachtigedaan en met u allen die hebben bijgedragen aan dit mooie document.

  Over I. Gens, ook ik zal nimmer meer twijfelen over België en zéker niet over haar rijk van kleurgekleurde volk.

  ‘1 uit 3, 2 van 4, 3 van 5’.

  een krachtig PRÁCHTAFOOR!

  zó helderijk gezongquasirapuleerd.

  Ik ga EV zeker nogmaals zien, voor nu de Hollandocsche gezongen beelden in mijn straks dromengaande hoofd naïg laten zingen.

  Dank voor het grafiaudisch delen van de kern van uw best aan.

  Warme groet vanuit uw nùthuistad.

  Yvo

  PSssst mág men wel dromen van een nachtens naar haar Holladamsehuis rijdende mama? 🙂

 10. Erik says:

  Dag Neske,

  Het mooie en ontroerende verhaal dat je verteld en bezongen hebt in ‘eigen volk’ kwam bij mij (nederlander, en nog steeds een ‘vreemde eend’) , die in een dorpje vlak bij Antwerpen woont, recht naar binnen. Ik weet niet precies waarom het verhaal zo raakte, maar ik denk je laat zien dat ondanks onderlinge verschillen, we als mensen niet zonder elkaar kunnen, en we ons best moeten doen elkaar te vinden en elkaar de hand toe te steken.

  Dank voor de mooie en knap gemaakte impressie uit je leven.

  Groet,

  Erik

 11. Bart Mooten says:

  Hallo Neske,
  Daarnet heb ik je film gezien bij de VPRO ik vond het geweldig. Helemaal uitgebalanceerd, qua inhoud en ook qua vormgeving. Echt prachtig. Meer?
  Groeten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.